Posted by on / 0 Comments

Po udeležbi na delavnici podjetja Ctr Art, smo ustvarili 3D modele stavb, da smo omogočili izdelavo aplikacije, ki nudi virtualno predstavo o tem, kako je kartuzijanski samostan izgledal pred tisočletjem.

Oživijo zgradbe – in menihi
Ko se zdaj obiskovalci s pametnimi očali podajo na ogled kartuzije, na določenih mestih doživijo objekte, ki jih tam ni več ali pa so še prisotni v obliki ruševin, srečajo menihe, pred njihovimi očmi oživi legenda o nastanku samostana, celoten ogled pa spremljajo tudi avdioposnetki, ki so sicer na voljo tudi tistim obiskovalcem, ki se na ogled podajo v spremstvu avdio vodnikov.

“S tem je obiskovalcem omogočen samostojen ogled samostana, ki ga lahko popolnoma prilagodijo svojim interesom, željam, času, ki ga imajo na razpolago, in občutkom, ki jih prevevajo. Tovrstni ogledi ponujajo individualno izkušnjo, resnično osebno doživetje miru in tišine ter zgovorne zgodbe Žičke kartuzije,” je dodala Kanglerjeva.

(vir: https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/pametna-ocala-ozivijo-zicko-kartuzijo-v-vsem-njenem-nekdanjem-sijaju/494441)

Samostanski kompleks ne sodi le med najpomembnejše srednjeveške arhitekture našega ozemlja, temveč ima pomembno mesto tudi v širšem okviru zgodnje kartuzijanske arhitekture. Foto: Žička kartuzija/Facebook