Scroll Top
DUCKOON
Svet v VR IGRI PATCH XR

Razviljalci Patch XR VR igre so potrebovali prve beta testerje, ljudi, ki imajo radi sintisajzerje in se ne bojijo virtualnega sveta. Seveda tu ni bilo dvomov, da bi to lahko bilo zabavno. Kibla nam je posodila Oculus očala in sem se potopila. Delovnik preživeti v virtualnem svetu, cel teden, malo že načne zdravo dojemanje realnosti. Poleg “resničnega” življenja in ponoči sanj, ko je včasih scenarij še bolj neverjeten, a nam je ponavadi vseeno, imaš zdaj še nov , dodaten sve. V Patch XR je način premikanja takšen, da samo stisneš kontroler in premakneš cel svet proti tebi ali vtran, v pravem življenju pa se moreš fizično premikat in traja.

… še en (virtualni) svet, v katerega lahko pobegneš -poleg realnega in tistega, ki ga sanjamo ponoči - več je teh svetov, manjšo težo imajo. Zdi se, da vse postane neresnično.

Čeprav veš, da si v drugem svetu um takoj z veseljem sprejme kombiniranje komponent in spoznavanje sistema, ki so si ga zamislili razvijalci igre. Imaš objekte, ki sprožajo sample, imaš omnidirekcionalne zvočnike, katerih glasnost se spreminja glede na tvojo pozicijo seveda, gumbe, kontrolne elemente, logične elemente za povezovanje signalov, filtre, modulatorje, vse dobro kar je pri vsakem normalnem sintetizatorju zvoka.

Ker mi je vedno bilo zanimivo razmišljat o glasbenem sistemu in kako se različne lestvice in njihovi modusi med sabo razumejo, se mi je zdela zabavna ideja, da trenutno izbrano lestvico tonov poženem naklučno,  vse skupaj pa omejim še z nekaj ritmičnimi formami  (ampak seveda, tudi ritmu sem dovolila ta določen košček svobode z matematično naključnostjo).

Rezultat seveda ni blagozveneča simfonija, ker nisem imela dovolj časa, da bi v tem tednu (in v tem virtualnem svetu) implementirala tudi vse lepe matematične simetrije in trike, ki jih je uporabljal Beethoven. Na splošno sem tudi mnenja, da je bolje ne razumeti, ko gre za glasbo ali umetnost na splošno – takrat mora um vstran, ko se dela umetnost.

Ta video so potem pokazali na Nordijski igričarski konferenci, ko so predstavljali Patch XR. Bilo je res zabaven teden, ampak sem bila tudi vesela, da sem očala vrnila in se vrnila k temu, da živim samo v dven svetovih, namesto treh.

 

Posvečeno Mici Vodopivec in Bacotu Peroviću, naši račji družini, ki je na našo strto srce končala kot obrok za zveri iz gozda. Hvala milim in plašnim račkam, da so nam izkazale zaupanje in se veselile z nami ob ribniku.

Nastavitve zasebnosti
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shrani informacije iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.