Scroll Top
iPad preko generacij
Vprašanja kompatibilnosti opreme
iPad Pro 4 generation 11 inch
KOLIKO iPadOV POtrebuješ?

Če si normalen človek, čisto možno, da nobenega. Če ozvočuješ, imaš različne mešalne mize, pa najbrž vsaj dva. Če želiš ohranjati kompatibilnost svojih naložb v audio opremo, pa je priporočljivo pred nakupom narediti temeljito raziskavo. To me je doletelo pred kratkim… imamo namreč stari iPad (model: MD329HCA), ki je kompatibilen z Mackie DL1608 mešalno mizo. Ta iPad se prilega v mikser, se preko konektorja napaja in ko je priklopljen, tudi snema stereo mix koncerta. Prav tako je zaenkrat še kompatibilen z upravljanjem Mackieja preko wifija, čeprav se na sodobnejše usmerjevalnike (doma imamo A1 mobilni internet), noče več povezati. Tako da mu lahko internet dovajamo samo preko mobilnih telefonov in hotspota. Ampak skupaj delujeta. Včasih se pregreje, če mu je prevroče in dobiš sporočilo, da je prevroče in se iPad mora ohladiti. Sredi koncerta seveda nisi najbolj vesel, če vidiš tako sporočilo. V tem primeru ga vzamemo iz reže in ga nesemo nekam na čimbolj hladno območje. To se dogaja že, če sonce sije gor, zato obvezno priporočamo, da vašemu mikserju in iPadu omogočite prijetno senco. Potem bo delal.

Potem smo imeli še enega iPada novejše generacije, ki je bil tudi kompatibilen z Apple Pencil, prvo generacijo, za backup in tekste pevcev, ki si ne zapomnijo besedil. Delal je super, preko njega sem na daljavo upravljala marsikateri koncert, audio signali so šli skozi Presonus Studio Live III mikser. Deloval je super (čeprav tudi ni maral vročine), z njim sem lahko brezhibno upravljala mikser na daljavo in prav tako je bilo skrajno zabavno z Apple Pencil in Procreate aplikacijo digitalno risati. Nato je lepega dne padel v temo. Ni se ga več dalo več zbuditi, napolniti, resetirati z naprednimi kombinacijami tipk za obnovitev, posodobitev, ali celo posoodobitev strojne opreme. Mimogrede, če želite vašega iPada obnoviti, morate dlje časa držati okrogli gumb (Home) in gumb za vklop. Gumb za povečanje glasnosti pa kombinaciji dodate, če želite posodobiti strojno premo. Potem, ko se pokaže ikona z odgriznjenim jabolkom, pa se gumb za povečanje glasnosti spusti in ste v načinu, ko lahko posodobite tudi strojno opremo, če običajen postopek ne deluje.

Nezadovoljna, ker nič od tega ni delovalo, in ker sem navajena vse popraviti sama, vsaj če so problemi programske narave, sem iPad odnesla na servis.  Tam so mi odgovorili, da je pri teh modelih  pogosto  problem matična plošča in da je tudi tokrat bilo tako. Nekoliko ironično, da starejši iPad dela še danes in ga uporabljam na koncertih, novejši model pa je šel rakom žvižgat. 

Odločila sem se, da raje, kot da popravljam nesrečni iPad, vzamem novega. Trenutno imam generacijo iPad Pro 11-inčni, ki ima M2 čip. Zaenkrat je vse ok, razen cena je za dve leti stari model še vedno primerno zasoljena, kot smo pri Applu navajeni. Ponavadi si pri tehnologiji vedno želim privoščiti najnovejše in najbolj zmogljivo, saj narava našega dela zahteva zanesljivosti in visoko zmogljivost. Tokrat sem se odločila, da bom vseeno šla nekoliko “razumsko” in poskušala zagotavljati večjo kompatibilnost z nakupom starejšega modela iz leta 2022, iPad Pro 11 inčni (4.generacija), ki je vseeno v cenovnem rangu nad 1000 €. Najnovejši z večjo kapaciteto pa gredo tam do 3000 €, pri čemer si potem raje vzamem novega MacBookPro-ja. Zavedam se, da se bom kmalu tudi mogla spogledati s tem novim modelom, a z Open Core Legacy Patcher podporo zaenkrat vzdržujem svojega 12 let strarega MacBook Pro-ja pri življenju z najsodobnejšim applovim operacijskim sistemom in dela kot urica. Ampak več o tem naslednjič.

Se pa morem pri tem novem iPadu sprijaznti, da ni več kompatibilen s prvo generacijo Apple Pencil-a, ker ima drugačen konektor. Ampak, glede na to, da deluje preko Bluetoota, polni pa se lahko preko magneta, ali preko drugih naprav, ki imajo isti konektor (preko starejšega iPhona), bi gotovo moral obstajati način, da se kompatibilnost ohrani. Smešno, kako Appleu znova in znova uspeva, da  povzroča več nepotrebnih elektronskih odpadkov z nekompatibilnimi konektorji. To, da Evropska regulativa, ki zagovarja poenotenje konektorjev in pravico do popravila gotovo ni najboljša filozofija za dobiček, je pa zaščita za uporabnika. V Sloveniji imamo ZEOS in Še sem uporaben profil na Facebooku, ki izvajajo popravila in delavnice na to temo. Mogoče pa jih kdaj kaj vprašamo!

Related Posts

Nastavitve zasebnosti
Ko obiščete našo spletno stran, lahko prek vašega brskalnika shrani informacije iz določenih storitev, običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko spremenite nastavitve zasebnosti. Upoštevajte, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na naši spletni strani in storitvah, ki jih ponujamo.